Yips

Wat is Yips?

De yips zijn kleine, onwillekeurige schokken in de armen, die onder het golfen en met name tijdens het putten optreden, waardoor de bal vaak volledig verkeerd geraakt wordt. De yips zijn een neurologisch fenomeen. Het is een taakspecifieke bewegingsstoornis, hetgeen wil zeggen dat deze bewegingsstoornis zich alleen of vooral voordoet tijdens een specifieke taak, in dit geval tijdens putten bij golf. De neurologische classificatie van deze bewegingsstoornis is een focale, taakspecifieke dystonie. Het bekendste voorbeeld daarvan is schrijfkramp. In de loop van de jaren zijn er meldingen van dergelijke taakspecifieke dystonieën bij tal van andere sporten, o.a. pistoolschieten, snooker en darten.

Steven Hendry en Yips

In een recent interview voor de BBC vertelt de zevenvoudig wereldkampioen Snooker Steven Hendry over zijn yips en hoe dit zijn carrière beëindigde.

Ernie Els en Yips

Een korte film, maar het maakt goed duidelijk hoe invaliderend yips kan zijn voor je sport. Vlak voor hij de bal raakt, verliest hij de controle over de kleine onderarmspieren, waardoor hij op het moment van het putten het clubblad scheef houdt.