De behandeling van yips

Helaas zijn veel mensen door de yips gedwongen om minder te spelen, of zelfs te stoppen. De frustratie van deze soms chronische klacht kan groot zijn. Voor yips bij golf zijn er al vele hulpmiddelen ontwikkeld: een verlengde putter, een belly putter en sommige golvers sluiten hun ogen of veranderen hun grip. Allemaal manieren om meer controle over de putbeweging te krijgen.

The Next Step in de behandeling van yips

Speciaal voor yips klachten bij golf, hebben neuroloog Erik van Wensen en ik een behandelprogramma opgezet, in het kader van ‘The Dutch Yips Study’, een onderzoek naar de meest effectieve behandeling van yips. In dit programma wordt u neurologisch onderzocht en intensief behandeld, middels een specifiek voor yips aangepaste behandeling.

De behandeling bestaat uit het vinden van specifieke belemmerende targets die vervolgens middels EMDR behandeld worden. Vaak wordt in de spreekkamer gebruik gemaakt van oefenmateriaal.

In overleg en op indicatie (bv. bij driving yips) is het mogelijk om de behandeling deels in de spreekkamer en deels op de golfbaan plaat te laten vinden. De gehele behandeling neemt dan ongeveer een dagdeel in beslag. Het effect is direct merkbaar. In de weken erna is er een follow-up om het effect te monitoren. Het is erg belangrijk om de gegeven adviezen in de periode na de behandeling op te volgen. Neem gerust vrijblijvend contact met me op, als u hier meer over wilt weten.

The Dutch Yips Study